СОС линија за психолошко саветодавну подршку
тел: 0800 200 201

Поштовани директори,

У складу са потребама новонастале ситуације од 23.03.2020. године. Министарство просвете, науке и технолошког развоја ће, ради пружања психолошке саветодавне подршке ученицима, родитељима и запосленима у установама образовања и васпитања, СОС линију за пријаву насиља у образовно – васпитним установама, преоријентисати за ове потребе.

Циљ подршке је добробит појединца, породице и целокупне заједнице. Будући да психолошка саветодавна подршка подразумева ублажавање утицаја кризног догађаја, олакшавање процеса опоравка и спречавање или смањење могућих последица на психичком плану, Министарство ће предузети додатне напоре како би умањило последице стреса ученика, родитеља и наставника.

Сви ученици, родитељи и запослени у установама образовања и васпитања, који сматрају да им је потребна помоћ и подршка, оснаживање у превазилажењу проблема, стреса и анксиозности у условима ванредног стања и епидемије могу позвати број 0800 200-201.

Телефон ће радити сваког радног дана од 9-14 часова. На линији ће бити ангажоване колеге, које су и до сада радиле на СОС линији за пријаву насиља у образовно – васпитним установама и други сарадници Министарства.

Молимо вас да омогућите Вашим запосленима, колегиницама које су већ укључене у рад СОС линије, дежурство на линији у наредом периоду, а у складу са поменутом реорганизацијом рада.

Дежурство је као и до сада волонтерско, а у новонасталој ситуацији се може сматрати делом радне обавезе.

За сва питања будите слободни да нас контактирате.

--

С поштовањем,

Одсек за људска и мањинска права у образовању

Министарство просвете, науке и технолошког развоја

www.mpn.gov.rs