Спортска такмичења у школској 2018/2019. години

Као и сваке године, Десета гимназија је била веома активна када су у питању спортска такмичења.

Може се слободно рећи да је овогодишњи ентузијазам, како ученика тако и професора, допринео да се постигну запажени ретултати у индивидуалним и колективним спортовима.

Оно сто је отворило овогодишњи календар такмичења јесте Општинско првенство у 'футсалу' за девојчице које је одржано 28.9.2018. године где су наше ученице освојиле 1. место и пласирале се на градско такмичење које је било заказано за 1.10. 2018. Иако су остале без пласмана у граду, показало се да на њих можемо озбиљно рачунати у наредним годинама.



Уследило је првенство града у стоном тенису на које су се пријавили наши дечаци и тако отворили сезону освајања пехара. Наиме, они су у екипној конкуренцији освојили 3. место и тако оправдали квалитет са којим сви можемо бити итекако задовољни.

А потом, 30.10.2018. и Градско такмичење у пливању. Сјајан успех наших ђака. Једно прво, два друга, и два трећа места. Касније се испоставило да је Алекса Кисић, ученик 2-2 који је био први у граду, освојио прво место и златну медаљу и на Републичком такмичењу одржаном 5.12.2018. годинеу Крагујевцу. Пливачи су имали једну изванредну сезону и желимо им много успеха и наредне године.

Наша школа се још једном показала као неко на кога се увек може рачунати када су у питању акције хуманитарног карактера. Наиме, на турниру који је 15. и 16.11.2018. године организован у Економској школи како би се помогло девојчици са здравственим проблемима, наша деца су имала 3 пријављене екипе за мали фудбал (2 екипе 4. и једна екипа 3. године). Од укупно 24 екипе наши трећаци су освојили прво место и тако допринели да целокупан догађај оправдано буде веома занимљив.



7. децембра у Угоститељско-туристичкој школи организовано је Градско такмичење у шаху. Екипа наших најмлађих ученика је кроз дружење са осталим средњошколцима успела да се домогне 4. места у екипној конкуренцији и на тај начин покаже да има потенцијала за нека наредна такмичења.



Као и сваке године, мушка и женска одбојкашка екипа су узеле учешће на Оптинским такмичењима. 18.1.2019. године-сала Техничке школе. Девојчице су за нијансу биле слабије од Девете гимназије тако да су се опростиле од даљег дела такмичења док су дечаци заблистали освојивши прво место што их је одвело до такмичења на нивоу града 22.1.2019. где су могли да одмере снаге са преосталим школама из Београда. Пар поена је одлучило да се не нађу на Међурегионалном турниру што ће им бити подстрек за нову школску годину.

5.и 6. март су били резервисани за Општинско такмичење у кошарци у мушкој и женској конкуренцији. Турнир је одржан у сали Техничке школе. само једна наша екипа је успела да се пласира даље. Биле су то девојчице које су освојиле 1.место и тако стекле услов да учествују у надметању на нивоу града, где су, 25.3.2019. стигле до 4.места



Још један велики спортски успех за наше ђаке се догодио 9.3.2019. када су се Јелена Репац 4-4 и Радоје Дабетић 1-1,са првенства Србије у каратеу вратили са освојеним сребрним медаљама. Свако је у својој конкуренцији показао да наша школа има и одличне борце и ван школских клупа. Панчевци су свакако могли у то да се увере на лицу места. Не треба заборавити ни успех нашег џудисте Алексе Деље из 3-3 који је освојио 1. место на школском првенству Београда одржаном 7.3.2019.

Још један колективни спорт је ове године дошао до последњег степеника такмичења када су у питању надметања средњошколаца. Рукометна прича је започела 31.10.2018. када је наш мушки састав овојио првенство општине а неколико дана касније 5.11.2018. освојио 2.место на Градском такмичењу и тако обезбедио мирну зиму и пласман за надметање на Међурегионалном нивоу. 5. април је стигао а са њим и пласман на Републичко такмичење. Као првопласирана, екипа Десете гимназије је потврдила квалитет. Момци су свој пут кроз ово такмичење заокружили освајањем 5. места 16.5.2019. у Караташу.



Традиционална трка матураната 'веслај за своју школу' која се сваког пролећа одржава на Ади Циганлији поново је окупила децу и професоре београдских средњих школа. Акција Београдске хронике РТС-а и веслачког клуба Црвена звезда је, слободно се може рећи, ове године била најузбудљивија до сада. Победнике у појединим тркама су решавали делићи секунде. Наш веслачки тим матураната, у мешовитом саставу је славио 16. и 18.4. и тако успео да се нађе у финалу ове манифестације. Коначно одмеравање снага је било заказано за 25.4.2019. Након велике финалне борбе и доста неизвесности, наша екипа је успела да се домогне 3. места и тако се нађе на победничком постољу.



Сјајни атлетичари су на овогодишњем такмичењу поново имали запажене успехе. Све је почело када је женска екипа освојила прво место на Градском првенству 18.10.2018. Заједно са њима, у појединачној конкуренцији, Марко Влаховић (3-5) је са освојеним 1. местом у скоку у даљ, изборио пласман на Међуокружно првенство. Овај спортски догађај је организован 11.4.2019. у Сремској Митровици. Наша деца су поново заблистала и екипно освојила 2.место док је Марко са својом победом у скоку у даљ показао да му је место у самом државном врху. Чекало га је Републичко првенство. Тог 18.4.2019. је остварио скок за 2.место на постољу и тако показао да ће и следеће године бити највећа конкуренција осталима.



Наши стрелци су се као и сви остали побринули да будемо поносни на спортисте Десете гимназије. Наиме, мушка и женска екипа су се за почетак попеле на највиши степеник победничког постоља на Градском првенству одржаном 18.4.2019. године. У наставку такмичења, на Међуокружном првентву, само су потврдили да им је место у самом врху. Дошло је на ред и Републичко првенство које је одржано у Смедереву 8.5.2019. године. У граду на Дунаву женска екипа је освојила 12. место док су дечаци били 4. и тако за 'длаку' остали без медаље што ће им дати подстицај да у наредној школској години још напредују.



Свима желимо много успеха и наредне школске године јер су заиста то заслужили.
Са поносом честитамо!!!