90 година постојања Десете гимназије “Михајло Пупин”

ПОЗДРАВНИ ГОВОР ДИРЕКТОРКЕ

Овај значајан датум за нашу школу је прилика да заједно обележимо живот и рад изузетног научника чије име носи наша школа, али и дан када прослављамо један значајан и јединствен јубилеј: 90 година постојања Десете гимназије “Михајло Пупин”.

Све ове године испуњене су бројним успесима. Више од свега, поносни смо на велику и непрекидну традицију коју смо створили, а која је саткана од успеха наших ђака: њихових научних, уметничких, спортских и професионалних достигнућа.

Михајло Пупин био је познати физичар, изумитељ и академик, добитник Пулицерове награде за књижевност, а његово име је синоним за иновативност и изузетност на пољу науке и истраживања. То је разлог због којег његов лик наставља да нас надахњује и мотивише да не одустајемо и да се развијамо. Од интерната са само 119 питомаца, Десета гимназија “Михајло Пупин” је израсла у модерну образовну установу са више од хиљаду и две стотине ђака које образује у оквиру националног програма, као и два билингвална програма - француског и енглеског, као и програма Интернационалне матуре. Све је ово постигнуто великим залагањем наших професора, као и осталих запослених.

Наши ђаци и њихови професори ментори овенчали су школу ове године бројним наградама и успесима из следећих предмета на пољу хуманистике и друштвених наука: српског језика и књижевности, литерарних, драмских и рецитаторских секција, страних језика, историје и филозофије. Наши ученици су такође и надарени иноватори и експериментатори, што доказују и њихови успеси на пољу природних предмета - математике, физике и хемије, географије и биологије.

Само у овој школској години више од стотину ђака наше школе постигло је изузетне резултате на свим нивоима такмичења из бројних предмета, а резултати са Републичких такмичења тек предстоје. Такође, наступи хора Десете гимназије су догађаји који су прерасли у својеврсну легенду изграђену од бројних награда на разноврсним такмичењима.

Ђаци Десете гимназије су и запажени спортисти, како у индивидуалним, тако и у екипним спортовима у којима су представљали нашу школу: стрељаштву, веслању, одбојци, атлетици, пливању, кошарци и другим спортовима.

Поносни смо и на наше професоре. Многи од њих добитници су престижних награда: Фулбрајтове награде за иновативност и предузетништво, награде Привредне коморе за хуманитарни рад и друштвену ангажованост, а овенчани смо и титулом Едукатора године. Међу нама је и чланица Суда части Филозофског факултета и вођа Међународне филозофске олимпијаде, а наше колегинице награђиване су за ауторске радове поезије, прозе и есејистике.

Многи наши професори су неуморни промотери и популаризатори Десете гимназије путем бројних хуманитарних манифестација, организованих уз несебично залагање наших ђака и уз помоћ Црвеног крста, са којим често сарађујемо. Настојали смо и настојимо да своје ђаке обликујемо и као личности, па нам је бављење хуманитарним радом увек било веома важно. Блиско сарађујемо са Министатством просвете, као и низом високошколских институција у којима наши ђаци настављају образовање, затим са Српском књижевном задругом, представницима и организацијама локалне самоуправе, као и Амбасадом Републике Француске и њеним Културним центром, чији су представници и вечерас наши уважени гости.

У овом низу успеха уз велику захвалност се сећамо и наших некадашњих професора и ђака и њихових значајних постигнућа. Многи од њих су међу нама вечерас и многи су читав свој радни век провели у нашој школи, посветивши више од четири радне деценије васпитању и образовању младих. Успеси њихових ђака су и њихови и наши успеси и обавезују нас да, памтећи њих, часно наставимо да исписујемо ову лепу традицију, славећи њихов труд и рад, па тако, на пример, памтимо и да је једно одељење наше школе било добитник Октобарске награде града Београда за постигнут изузетан успех у учењу и владању.

Десета гимназија “Михајло Пупин” траје и трајаће. Времена се мењају, а ми настављамо да инспиришемо нове генерације ученика да буду радознали, вредни и упорни и да наставе стопама великог Михајла Пупина, прослављајући име своје школе и труд и залагање својих професора.

И зато желим да вам још једном захвалим што сте својим присуством увеличали нашу прославу.

На следећем линку можете погледати како је обележен јубилеј:
ПРОСЛАВА ЈУБИЛЕЈА - 90 година постојања Десете гимназије!